Podaj funkcje tworzaca ciagu sum czesciowych
Dain: Podaj funkcje tworzaca ciagu sum czesciowych ciagu an = qn.
10 wrz 20:52
jc: Sum częściowych ciągu czy szeregu? Jeśli szeregu, to chyba tak:
s
n = 1 + q + q
2 + ... + q
n = (1−q
n+1)/(1−q)
| | 1 | | 1 | | q | |
s0 + s1 x + s2 x2 + ... = |
| ( |
| − |
| ) |
| | 1−q | | 1−x | | 1−qx | |
10 wrz 21:11
Dain: a można jakos bardziej szczegolowo?
10 wrz 21:32
Adamm: | | 1 | |
s0+s1x+s2x2+...= |
| *[(1+x+x2+...)−q(1+qx+q2x2+...)] |
| | 1−q | |
a że
to mamy to co napisał
jc
10 wrz 21:41
13 wrz 06:33
Mariusz:
Można wyjść z równania rekurencyjnego na ciąg sum częściowych
Sn=Sn−1+qn
13 wrz 06:40