Całka nieoznaczona
Figula: Nie dla mnie, ale proszę o pomoc:
10 wrz 20:16
jc: Można tak
(1−x)/(1+x) = u
2
x = (1−u
2)/(1+u
2)
dx = −4u/(1+u
2)
2 du
| | u2du | | 1 | | 1 | |
∫ = −4 ∫ |
| = 2∫( |
| − |
| ) du |
| | (1−u2)(1+u2) | | 1+u2 | | 1−u2 | |
= 2 arctg u − ln (1+u)/(1−u)
ale lepiej sprawdź lub czekaj na prostszy rachunek.
10 wrz 21:35
'Leszek: | | 1−x | | 1−t2 | |
Podstawienie |
| = t 2 ⇒ x = |
| |
| | 1+x | | 1+t2 | |
| | −4t | |
Czyli dx = |
| dt |
| | ( 1+t2)2 | |
| | t2 | |
Czyli calka = −4 ∫ |
| dt |
| | (1+t2)(1−t2) | |
i dalej przez ulamki proste ....
10 wrz 21:35