przedziały ufności
MartaWrzesień: Wagi pięciu losowo wybranych noworodków wynosiły:
3,75 ; 3,45 ; 3,50 ; 3,90 ; 3,25
Jakie jest prawdopodobieństwo, że przedział < 0,028 ; 0,37 > pokrywa prawdziwą wartość
wariancji w populacji noworodków? Wagi noworodków mają rozkład normalny. Bardzo proszę o pomoc
również w tym zadanku
10 wrz 19:20
MartaWrzesień: ktoś coś?
10 wrz 20:39
MartaWrzesień: anyone?
10 wrz 22:32
MartaWrzesień: odswiezam
11 wrz 12:50
yht:
n = 5 (liczebność próbki)
P = α
2−α
1 = ?
obliczam wariancję (możesz to zrobić np. jakimś wzorem z liceum, albo Excelem)
wychodzi że σ
2 = 0,06575
lewy i prawy kraniec przedziału to:
l
k = 0,028
p
k = 0,37
wzory:
w naszym przypadku:
| | 5*0,06575 | |
0,028 = |
| |
| | ϰ2α1, v=4 | |
| | 5*0,06575 | |
0,37 = |
| |
| | ϰ2α2, v=4 | |
stąd
ϰ
2α1, v=4 = 11.741
ϰ
2α2, v=4 = 0.889
bierzemy tablicę chi−kwadrat (np. taką:
http://prac.im.pwr.wroc.pl/~arokita/SMG/Tablica%20rozkladu%20chi%20kwadrat.pdf )
na podstawie 11.741 oraz 0.889 sczytujesz w przybliżeniu wartości α
1 oraz α
2 w taki sposób co
pokazałem poniżej
https://www.fotosik.pl/zdjecie/4d58a945d2838999
α
1 ≈ 0.025
α
2 ≈ 0.925 (w połowie między 0.95 a 0.9)
P = α
2 − α
1 = 0.925 − 0.025 =
0.9
koniec zadania
11 wrz 14:08
11 wrz 15:42
MartaWrzesień: mam pytanie odnośnie już końcowej fazy. dlaczego prawdopodobienstwo to jest roznica tych dwoch
wartosci? ja mam taka tabelke w której ϰ2α1 uzyksuje się spisujać z tabelki wartości dla czi
kwadratn−1 i α/2, a dla ϰ2α2 czi kwadratn−1 i 1−α/2. czy zaten nie wystarcz policzyc
tylko jednej strony nawiasu i otrzymac α? przecież dla obu stron bedzie ona taka sama. na sam
koniec poziom ufnosci = 1−α i to ten poziom ufnosci to moj wynik. jak sadzisz?
11 wrz 16:14
yht:
Nie chcę się wymądrzać ale te liczby 0,028 oraz 0,37 zostały w pewien przypadkowy sposób przez
autora zadania
autor nie myślał żeby to tak ładnie wyszło jak piszesz, choć na początku myślałem aby pójść
Twoim tokiem myślenia
aby tak dało się zrobić jak proponujesz, to suma α
1 + α
2 musi wyjść równa 1, a tutaj to nie
chce wyjść...
popatrz na to
https://www.fotosik.pl/zdjecie/4d58a945d2838999
tutaj masz w objaśnieniach (prostokątna ramka): P(X
> γ2α,v) =
α
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
sposób myślenia masz przedstawiony poniżej
https://www.fotosik.pl/zdjecie/461dbc2f3b2db9ac
Masz wykres pewnej funkcji. Pole pod wykresem traktujesz jak prawdopodobieństwo.
Pole pod (całym) wykresem funkcji jest równe 1
P(X
> γ2α,v) =
α
zmienna X przyjmie wartość
większą niż
0.889 z prawdopodobieństwem
0.925
wiemy też że
zmienna X przyjmie wartość
większą niż
11.741 z prawdopodobieństwem
0.025
przedział <0.028 ; 0.37>
odpowiada przedziałowi <0.889 ; 11.741>
zatem szukamy prawdopodobieństwa że zmienna X będzie większa od 0.889 ale mniejsza niż 11.741
stąd wykonujemy odejmowanie P = α
2−α
1
Pytania ?
11 wrz 20:47
MartaWrzesień: zadnych, super wytlumaczone

oby wiecej takich ludzi na tym forum. bardzo dziekuje!
11 wrz 23:31