Zbadać ekstrema funkcji z = f(x,y)
Obywatel : Zbadać ekstrema funkcji z = f(x,y)
1. f(x,y) = sinxsinysin(a−x−y)
2. f(x,y) = sinxsinysin(x+y) , 0<=x<=π, 0<=u<=π
10 wrz 18:42
Blee:
Procedure znasz? To do dziela.
Nie znasz? To zajrzyj do notatek (swoich badz kser)
10 wrz 18:47
Obywatel : Znam jednak nadal nie potrafię sobie z tym poradzić a dokładniej z wyznaczeniem punktów w
których może występować ekstremum.
dFx = siny(cosxsin(a−x−y)−sinxcos(a−x−y)
dFy = sinx(cosysin(a−x−y)−sinycos(a−x−y)
pomoże ktoś rozwiązać układ równań jeżeli wiadomo że dFx = 0 i dFy = 0
10 wrz 19:11