wykaż, że liczby sa równe
Hala: Jak rozwiązać zadanie: wykaż, że że liczby k i l są równe.
k = 3 do potęgi log przy podstawie 9 z 36 razy 10 do potęgi 1 − log2
l = 8 do potęgi log przy podstawie 4 z pierwiastka trzeciego stopnia z 9 razy 10 do potęgi
log2+log5
Proszę z wyjasnieniem
10 wrz 18:38
Eta:
k=3log936*101−log2=3log3262*10*10−log2=3{log36*10*10log(1/2)=6*5=30
k=30
bo log936= log26
l=8log43√9*10log2+log5= (23)log23√3*10log(2*5)=(3√3)3*10=3*10=30
l=30
bo log43√9= log23√3
k=l
10 wrz 18:54
5-latek: | | 1 | |
log936= log{32}36= |
| log336= log3 √36= log36 |
| | 2 | |
3
log36 = masz na to wzor
10
1−log2
| | 10 | |
1−log2= log10−log2 = log |
| = log5 |
| | 2 | |
10
log5= (jest to logarytm o podstawie 10
Ten sam wzor
Wymnozyc
tak samo zrobic drugi przyklad
Nalezy zapoznac sie ze wzorami na logarytmy .
10 wrz 18:54