matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Podek:
Wiem że banalne ale proszę o bardzo dokładne przekształcenia krok po kroku. Oblicz a jeśli tg a = −
√
3
.
10 wrz 18:25
Eta:
tgα=−
√
3
⇒ −tgα=
√
3
⇒ tg(180
o
−α)= tg60
o
⇒ 180
o
−α=60
o
⇒α=120
o
10 wrz 18:42