planimetria
liceum:

W trójkącie równoramiennym ABC: |AC|= |BC| i punkt D jest środkiem boku AC. Na
przedłużeniu boku AB wybrano punkt E. Oznaczmy |BE|= n*|AB|, n>0 (patrz rysunek). Udowodnij,
że punkt przecięcia odcinka DE z ramieniem BC dzieli to ramię w stosunku n+1/n
Wiem, ze musze to zrobic z podobienstwa trojkatow... ale jak?
10 wrz 17:10
liceum:

Widze, ze ΔKDF jest podobny do ΔBKE, ale co dalej

?
Aha− widze, ze DF= 0,5* AB
10 wrz 17:13
Eta:

1/ rysunek i oznaczenia zgodne z treścią zadania
|AB|=a, |AC|=|BC|=2b
2/ prowadzimy prostą CF∥DE
z tw. Talesa (ΔAC i ADE)
b | | b | |
| = |
| ⇒ |EF|=a(n+1) |
a+na | | |EF| | |
3/i ponownie z tw. Talesa (ΔBCF i BEK)
| |CK| | | |EF| | | a(1+n) | | n+1 | |
mamy: |
| = |
| = |
| = |
| |
| |KB| | | |BE| | | na | | n | |
c.n.w
10 wrz 18:38
Mila:
Witaj
Eto, liczyłaś może objętość w tym zadaniu konkursowym (podałam linka).
Pozdrawiam.
10 wrz 19:36
Eta:
Witam

Wrzuć na górę .. bo nie wiem o które zadanie chodzi
10 wrz 19:49
liceum: Eta− dziękuje bardzo, ale to proste...
az mi glupio
10 wrz 20:29