Zadanie maturalne poziom rozszerzony ,pierwiastki.
Piotr: Witam wszystkich i z góry dziękuję za pomoc

Liczba
√11+√72+
√11−√72 jest :
A.Nie wymierną B.Dodatnią C.Całkowitą D.Pierwiastkiem pewnego równania kwadratowego
o współczynnikach całkowitych
Prosił bym o wytłumaczenie rozwiązania tego przykładu i metody jaką będzie on robiony bo nie
jestem pewien czy mogę go zrobić zwykłym rozbijaniem pierwiastka mój nauczyciel od matematyki
zaczął mi to tłumaczyć ale nie było czasu na przerwie i nie zdążył a mnie ono męczy.
10 wrz 17:00
Adamm: dla a, b>0 mamy
√a+√b=√a+b+2√ab
więc
√11+√72+√11−√72=6
10 wrz 17:02
karty do gry :
1o :
√11 + √72 + √11 − √72 = x , x > 0
22 + 2√121 − 72 = x2
x2 = 22 + 14 = 36
x = 6
2o
11 ± √72 = 11 ± 6√2 = 32 ± 2 * 3 * √2 + (√2)2 = (3 ± √2)2
√11 + √72 + √11 − √72 = |3 + √2| + |3 − √2| = 3 + 3 = 6
10 wrz 17:04
Piotr: Dziękuję za odpowiedzi a jeszcze pytanie odnoście pierwszego sposobu do "karty do gry " skąd
bierze się to 121 ? Bo resztę rozumiem tylko tej części nie.
10 wrz 17:21
karty do gry : (11 + √72)(11 − √72) = 121 − 72
10 wrz 17:26
Piotr: A dobrze dziękuję za pomoc i wyjaśnienie.Miłego dnia życzę
10 wrz 17:39