Okregi sa styczne zewnetrznie
Tusia: Okręgi o środku A i promieniu 2 oraz o środku B i promieniu 3 sa styczne zewnętrznie i
jednokladne wzgledem punktu S, który nie należy do odcinka AB. Oblicz długość odcinka AS
10 wrz 15:10
Blee:
Nalezy zauwazyc ze prosta przechodzaca przez punkty A i B bedzie przechodzic przez punkt S.
k = 3/2
10 wrz 15:25
Tusia: Ale co dalej?
10 wrz 15:47
Blee:
Podalem Ci nawet k ... otworz ksiazke na jednokladnosci to bedziesz wiedziala jaka bedzie
proporcja pomiedzy odcinkami SA i SB.
Wiesz ze SB = SA + AB
Natomiast dlugosc odcinka AB znasz bo jest to suma tych dwoch promieni (czyli =5)
10 wrz 15:57