ciekawe
ciekawy: Czy w zadaniu;
Wyznacz wartości parametru m dla których nierówność jest spełniona przez każda liczbę
rzeczywista.
(4 − m)x2 − 3x + m +4>0
należy również sprawdzić (na maturze) co dzieje się w przypadku gdy a=0?
10 wrz 15:07
Adamm: zawsze musisz to sprawdzić
10 wrz 15:08
Adamm: bo jakby było na przykład
dla jakich m nierówność jest spełniona przez dowolnego x∊ℛ
(4−m)x2−2(4−m)x+2+m>0
to tutaj już dla m=4 mamy
6>0
10 wrz 15:10
ciekawy: gdyby tak wyszło to co należy później zrobić/napisać?
wystarczy część wspólną ze sprawdzenia tych dwóch wariantów 1) i 2) ?
1) a>0 , Δ<0
2) a=0
10 wrz 15:16
Blee:
Nie czes wspolna a sume.
Bo czesc wspopna to bedzie zbior pusty (skoro w jednym masz a>0 a w drugim masz a=b=0)
10 wrz 15:22
ciekawy: czyli rozw byłaby suma rozwiązań z 1) i dodatkowo "4" , tak?
10 wrz 15:27
Blee:
Da
10 wrz 15:29
ciekawy: dzięki

Do maja będę często zadawał różne pytania bo miałem rozłąkę kilkumisięczną ze szkołą i dużo
zapomniałem

a tutaj ludzie są b. pomocni
10 wrz 15:32