matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równianie
Lavenhart:
x
5
−2x
4
−6x
3
+12x
2
= 18−9x
10 wrz 13:38
Milo:
x
5
− 2x
4
− 6x
3
+ 12x
2
+ 9x − 18 = 0 x
4
(x − 2) − 6x
2
(x − 2) + 9(x − 2) = 0 (x − 2)(x
4
− 6x
2
+ 9) = 0 (x − 2)(x
2
− 3)
2
= 0 (x − 2)(x −
√
3
)
2
(x +
√
3
)
2
= 0
10 wrz 13:49