Rozwiąż równianie
Lavenhart: x4 + x3 + x2 − 3x = 0
10 wrz 13:23
Blee:
x=1 jest jednym z pierwiastkow (co widac po: 1+1+1−3 = 0)
Dzielisz Hornerem i szukasz kolejnego pierwiastka
10 wrz 13:30
Blee:
Tfu ... drugi pierwiastek tez od razu widac ... x=0
Wiec masz x(x3+x2+x−3)=0
Czesc w nawiasie dzielisz Hornerem przez dwumian (x−1)
Pozniej delta i liczysz.kolejne pierwiastki
10 wrz 13:32
'Leszek: x(x3 + x2 + x − 3) = 0 ⇒x= 0 lub x3 + x2 + x − 3 = 0 ⇒ x =1
podziel : (x3 +x2 + x − 3) : ( x−1)
10 wrz 13:32
Lavenhart: dzieki wielkie
10 wrz 13:37