Rozwiąż nierówności
Natalia: Rozwiąż nierówności
a) 2
x + 2
x−1 + 2
x−2 + ... ≤ 2*
√3*2x + 4
| | 2x+1+1 | |
b) 2x + 4x + 8x + ... ≤ |
| |
| | 2 | |
10 wrz 12:21
'Leszek: a) podstawienie 2x = t , t > 0
lewa strona jest w postaci szeregu potegowego : t + t/2 + t/4 + .... ≤ 2 √ 3t + 4
Wykorzystaj wzor S = a1/ ( 1 − q) oraz q = 1/2
10 wrz 12:30
Małyśmieszek: Nie trzeba najpierw udowadniać, że szereg jest zbieżny?
10 wrz 12:43
Blee:
Nie trzeba ... bo trzeba to ZALOZYC (bez tego zalozenia nierownosci nie beda nigdy spelnione)
10 wrz 13:18
Blee:
A druga.sprawa ... pierwszy szereg jest zbiezny dla dowolnego x poniewaz q=1/2
10 wrz 13:19