Wektory
Tusia:

Kulka o ciężarze Q (zielone wektory na rysunku) zawieszona na nierozciągliwej nici może
poruszać się w płaszczyźnie pionowej (wahadło matematyczne − rys. nr 1) lub w płaszczyźnie
poziomej (wahadło fizyczne − rys. nr 2).W przypadku wahadła matematycznego ruch kulki odbywa
się pod wpływem siły →F1 (różowy na rysunku). W wahadle fizycznym kulka porusza się po okęgu
pod wpływem działania siły dośrodkowej →Fd (niebieski na rysunku). Zaznacz składowe sił ruchu
kulki dla oby wahadeł i nazwij je.
10 wrz 10:22
g: To nie tak że 1=matematyczne, a 2=fizyczne. Wahadło matematyczne to teoretyczny twór
powstały przez uproszczenie opisu wahadła rzeczywistego (fizycznego). Uproszczenie
polega na założeniu, że dla małych wychyleń kątowych α można przyjąć α=sin α, co prowadzi
do prostszych wzorów.
10 wrz 11:27
'Leszek: Wahadlo 1) jest wahadlem matematycznym dla malych katow odchylenia α < 6° ,
wahadlo 2) jest wahadlem matematycznych stozkowym dla malych katow
odchylenia α < 6°
Wahadlo fizyczne zbudowane jest inaczej , jego podstawa jest pret masywny odchylony
o niewieki kat .
10 wrz 12:22