rapez
5-latek:

Znalazlem takie zadanie
Udowodnij ze w trapezie przekatne przecinaja sie pod kątem prostym jesli pierwsza linia
srednia i druga linia srednia sa rowne
Punkty T
1 T
2 Q
1 Q
2 to srodki bokow
10 wrz 09:28
jc:
T1−T2 = (1/2)(A+D) − (1/2)(B+C)
Q1−Q2 = (1/2)(A+B) − (1/2)(D+C)
0=(T1 − T2)2 −(Q1−Q2)2 = (1/4)[A−C) + (D−B)]2 − (1/4)[A−C) − (D−B)]2
=(A−C)(B−D)
czyli odcinki T1T2, Q1Q2 mają równą długość ⇔ odcinki AC i BD są prostopadłe
10 wrz 09:51
5-latek: Dzien dobry
jc 
Dwie pierwszse linijki rozumiem
Wytlumacz trzecia
10 wrz 09:58
jc: Dzień dobry

(T
1−T
2)
2 = kwadrat odległości od T
1 do T2. Dalej same rachunki.
10 wrz 10:58
5-latek: Ok Dzieki
10 wrz 11:08