Udowodnij równanie
Kalafiorro: Udowodnij że zachodzi równanie.
n
k=0
Rozpisałem i płaczę

tzn po podstawianiu wychodzi, ale nie wiem jak to przekształcić dalej

.
10 wrz 02:34
jc: Na ile sposobów można wybrać n elementów z dwóch rozłącznych zbiorów n elementowych?
Wybieramy k elementów z pierwszego i pozostawimy k w drugim, kolejno dla k=0, 1, 2, ..., n.
Daje to sumę po lewej stronie.
Możemy też po prostu z sumy naszych zbiorów, czyli ze zbioru 2n elemntowego,
wybrać n elementów. Ten sposób opisuje prawa strona.
10 wrz 11:05
Miał Węglowy: Dziękuję. A jest opcja jakoś algebraicznie to przedstawić? Bo takie mam polecenie
10 wrz 11:08
jc: Przepisz dokładnie polecenie.
10 wrz 11:49
Adamm: współczynnik przy x
n
| | | | | |
bo to suma iloczynów takich wyrazów | xi i | xj że i+j=n |
| | | |
10 wrz 14:08
Kalafiorro: Treść zadania: Dwoma metodami (algebraiczną i kombinatoryczną) udowodnić następujące wzory:
10 wrz 14:32
jc: No to masz dwiema metodami.
Przy okazji, zwykło się mówić "udowodnić wzór, równość, ..."
ale "rozwiązać równanie" (nie wiem dlaczego akurat tak).
10 wrz 14:36