Wykaz ze
5-latek:

Przerobilem troche trygonometrii wiec teraz troche geometrii
Moze uda sie od poczatku roku wziac za analize matematyczna
Zadanie nr 1
M
1M
2 = H
1M
3
M
1M
2 to srodkowa trojkata
Prosze z komentarzem jesli to mozliwe (bede sobie zapisywal w zeszycie
10 wrz 00:35
10 wrz 00:37
5-latek: Musze dopisac bo M3 to srodek boku AB (takie jest oznaczenie w zbiorze zadan
10 wrz 00:37
10 wrz 00:42
5-latek: tak Adamm
M1M2= 0,5 AB
Teraz nalezy wykazac ze tak samo H1M3= 0,5AB
10 wrz 00:48
Adamm: to że M1M2=0,5 AB to z podobieństwa
a H1M3=0,5 AB to ja osobiście bym po prostu opisał okrąg na trójkącie AH1B
10 wrz 00:51
5-latek: A moze to ze srodkowa trojkata prostokatnego AH1 B dzieli przeciwprostokatna na polowe
wobec tego H1M3= 0,5AB
wiec M1M2= H1M3
10 wrz 01:04
Adamm:

z kątów wpisanych i opisanych w okrąg, środek okręgu leży na przeciwprostokątnej
| | 1 | |
więc r=HS=AS=SB skąd HS= |
| AB |
| | 2 | |
10 wrz 01:13
5-latek: O widzisz

Jutro wstawie nastepne . Teraz jescze poslucham muzyki bo na boisku u siebie (niedaleko
zabawe dozynkowa

Dobranoc
10 wrz 01:30
Adamm: Dobranoc
10 wrz 01:33