Znaleźć kres dolny i górny
Anka: Pomoże ktoś wyznaczyć?

Najlepiej z wyjaśnieniem
| | m2 + n | |
1. |
| ; m,n⊂N, m>n |
| | m2 + n2 | |
| | m2 + n 2 | |
2. |
| ; m,n⊂N, m<n |
| | 2mn | |
| | n + k2 | |
4. |
| ; n,k⊂N |
| | 2n + k2 +1 | |
9 wrz 20:34
Anka: Help
9 wrz 21:10
Aska: Pomoże ktoś?
10 wrz 12:29
Blee:
Jezeli dla Ciebie zbior N to liczby naturalne Z 0 to:
3)
dla n=0 i k≠0 masz kres dolny =0
dla n≠0 i k=0 masz kres gorny =1
4)
dla n=0 i k=0 masz kres dolny =0
dla n=0 i k≠0 masz kres gorny = 1/2
1)
dla n=0 masz kres gorny = 1
| | m2 + (m−1) | |
kres dolny to granica limm−>∞ |
| = 1/2 |
| | m2 + (m−1)2 | |
Dodatkowo sprawdzasz czy dla dowolnych n i m zajdzie nierownosc:
| m2 + n | |
| ≥ 1/2. (Zachodzi bo m>n) |
| m2 + n2 | |
2)
dla n=1 liczysz granice ktora wyjdzie +
∞ (brak kresu gornego)
| | m2 + (m−1)2 | |
kres dolny to granica limm−>∞ |
| = 1 |
| | 2m(m−1) | |
Dodatkowo sprawdzasz czy dla dowolnych m i n (roznych od 0) zajdzie nierownosc:
| m2 + n2 | |
| ≥ 1 (zachodzi bo (m−n)2 ≥ 0 ) |
| 2mn | |
10 wrz 13:11
Blee:
Ad 4)
Kres gorny zle wyliczony ... kres gorny bedzie =1 i jest to wynik granicy dla k−>∞ gdy n=0
10 wrz 13:22
Aska: A jak dokładnie obliczyć pkt 4 dla dla n=0 i k=0 masz kres dolny =0
10 wrz 19:29
Aska: Oraz jak dojść do pkt 2 dla n=1 liczysz granice ktora wyjdzie +
∞ (brak kresu gornego)
10 wrz 20:58
Blee:
Co do pkt 4 ... po prostu PODSTAWIASZ n=0 i k=0 i patrzysz jaka jest wartosc
Co do granicy to pokaze jak bede przy kompie
10 wrz 21:01
Blee:
Albo nie ... podstaw do (2) n=1 i jaka jest postac teraz? I teraz licz granice tego wyrazenia
dla m −> nieskonczonosci
10 wrz 21:03
Aska: | | m | |
Ok, a jeszcze jak zabraćsię do takiego przykładu: |
| m,n⊂N bez O i m<2n  |
| | n | |
10 wrz 21:26
kochanus_niepospolitus:
No dobra ... jednak siadłem do kompa
to ostatnie:
zauważ, że m<2n
więc (dla jakiegoś n)
| 1 | | m | | 2n−1 | | 1 | |
| ≤ |
| ≤ |
| = 2 − |
| |
| n | | n | | n | | n | |
i teraz:
kres dolny:
kres górny:
koniec
10 wrz 22:07
Aska: Ok, dziękuję

A jak miałby wyglądać taki przykład z 3 zmiennymi? n∊N bez 0
| cb + 4b + 8 ab +3 ac + 2a + 1 | |
| |
| abc +3ac + ab + 4a | |
13 wrz 06:41