Wykaz ze... wektory
Tusia: Wykaz ze gdy przekątne czworokata ABCD dziela sie na połowy to ten czworokat jest
rownoleglobokiem.
Rysunki nie są uznawane.
9 wrz 19:59
Blee:
Skorzystaj z tw. cosinusow oraz wiedzy jak wygladaja katy przy przecieciu sie dwoch prostych
9 wrz 21:07
Mila:

Jakiś rysunek musi być.
p
→, q
→ − przekątne czworokąta ABCD
Zakładamy, że dzielą się na połowy, zatem:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
AB→ |
| p→+ |
| q→= |
| (p→+q→) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
DC→= |
| q→+ |
| p→= |
| (p→+q→) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Boki AB i DC są równe i równoległe
| | 1 | | 1 | | 1 | |
BC→=− |
| q→+ |
| p→= |
| (p→−q→) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
AD→= |
| p→− |
| q→= |
| (p→−q→) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Boki AD i BC są równe i równoległe⇔
Czworokąt ABCD jest równoległobokiem.
9 wrz 21:20
5-latek: Pytanie
czy prostokat jest rownoleglobokiem ?
Czy rownoleglobok to szczegolny przypadek prostokata ?
9 wrz 21:28
Eta:
2 sposób bez wektorów
przekątne równoległoboku dzielą równoległobok na cztery trójkąty o równych polach
Z założenia |AS|=|SC|=x i |BS|=SD|=y
| | 1 | | 1 | |
P(ABS)= |
| x*y*sinβ= |
| xysinα =P bo sinβ= sin(180o−α)=sinα |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
P(CDS)= |
| xy*sinβ= |
| xy*sinα=P |
| | 2 | | 2 | |
zatem czworokąt ABCD jest równoległobokiem
c.n.w
9 wrz 22:41
Tusia: Dziekuje wszystkim za pomoc!
10 wrz 10:07