Rozszerzenie z matmy, układy nierówności
Adam: Podaj interpretacje geometryczna układu nierówności:
| y>|x|(x−4)
| y+x<0
Wytłumaczy ktoś jak to zrobić? Bo kompletnie nwm jak się za to zabrać
9 wrz 18:45
Jerzy:
Rozpatruj oddzielnie x ≥ 0 oraz x < 0
9 wrz 18:49
Adam: To mam:
| y>x2−4x lub | y>−x2+4x
| y<−x | y<−x
Tak?
9 wrz 18:54
Adamm:

rysujesz y=−x oraz y=|x|(x−4)
y<−x oznacza wartości pod funkcją y=−x
y>|x|(x−4) oznacza wartości nad funkcją y=|x|(x−4)
zaznaczasz takie wartości które są pod y=−x ale nad y=|x|(x−4) (na pomarańczowo)
9 wrz 19:00
Mila:

1)
obszar A :
y<−x
2) x≥0
y>x*(x−4) ⇔
y>x2−4x i x≥0 obszar powyżej paraboli i wspólny z obszarem
A
x<0
y>−x*(x−4) i x<0
y>−x2+4x
9 wrz 19:04
Adam: A to:
| y+3≥|x2 −2x|
| y −2≤|x−1|
9 wrz 19:06
Adam: Dzięki Adamm i Mila ❤❤❤
9 wrz 19:08
Adamm: WOW
9 wrz 19:09
Adam: Przepraszam
9 wrz 19:12
Adam:
9 wrz 19:27
Mila:

Najpierw wykresy:
y+3≥|x
2 −2x|
y −2≤|x−1|
−−−−−−−−−−−−−
y≥|x
2−2x|−3
y≤|x−1|+2
1) rysujesz parabolę
g(x)=x2−2x
2)symetria względem OX tej części wykresu ,
która odpowiada ujemnym wartościom g(x) ( czyli to co pod osią do góry)⇒
otrzymujesz wykres :
y=|x2−2x|⇒przesunięcie wykresu (zielonego) o wektor [0,−3]⇒
otrzymujesz wykres f(x)=
y=|x2−2x|−3
Narysuj to w zeszycie, przejdziemy do drugiej funkcji.
9 wrz 20:43
Mila:

y≤|x−1|+2
1) rysujesz wykres
g(x)=x−1→Symetria S
OX dla y<0⇒
h(x)=|x−1|→T
[0,2]⇒
y=|x−1|+2
Teraz narysuję wszystko w jednym układzie współrzędnych i zaznaczę obszary.
Za chwilę, najpierw Ty zaznacz , to potem sprawdzisz.
Napisz , kiedy to zrobisz.
9 wrz 20:49
Mila:

y≥|x
2−2x|−3
y≤|x−1|+2
9 wrz 23:20