yht:

Suma pól prostokąta i trójkąta wynosi 1
Pole trójkąta to 0,5
Warunek P(x>a)=0,8 powiada że suma pól figur na prawo od przerywanej prostej
x=a musi być
równe 0,8
więc dość logiczne jest że aby było po musi być cały trójkąt (0,5) i część prostokąta (0,3)
wysokość prostokąta jest stała i wynosi h=0,5
zatem bok musi mieć długość 0,6
|a−(−2)| * 0,5 = 0,3, gdzie −3<a<−2
|a+2| * 0,5 = 0,3 |:0,5
|a+2| = 0,6
a+2=0,6 lub a+2=−0,6
a=−1,4 lub
a=−2,6
to pierwsze nie należy do przedziału −3<a<−2 więc musi być to drugie