Obliczyć df/dx
WrzesienMatematyka: Obliczyć pochodną df/dx f(x,y)−F(x3 * arctg(x,y) , sinx/y2) Nie mam pojęcia jak zacząć to
zadanie
Znalazłem podpowiedź by policyć to jako df/fx = dF/du * du/dx + dF/dv * dv/dx gdy u=x3 *
arctg(x,y) i v= sinx/y2
Nie wiem jak obliczyć dF/du oraz dF/dv
9 wrz 16:10
Adamm: w zadaniu nie chodzi o to by liczyć Fu oraz Fv, tylko żeby je tak zostawić
9 wrz 16:14
Jerzy:
Przecież tu nie ma zmiennej u.Liczysz pochodną po x traktując y jako stałą.
9 wrz 16:19
Adamm: Jerzy to policz, skoro jesteś taki mądry
9 wrz 16:22
WrzesienMatematyka: Na egzaminie norlanie bym zostawił właśnie dF/du i dF/dv bez liczenia, ale skoro dopiero się
przygotowuję, to może da się to wyliczyć, dlatego dałem temat
9 wrz 16:27