matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczanie granicy ciągu
Andrzej:
Cześć, Czy moglibyście powiedzieć czy dobrze rozwiązałem to zadanie: Oblicz granicę ciągu:
sin n
a
n
=
n
2
+1
Korzystam z twierdzenia o 3 ciągach
−1
1
≤ a
n
≤
n
2
+1
n
2
+1
−1
lim
n→+
∞
= 0
n
2
+1
1
lim
n→+
∞
= 0
n
2
+1
sin n
więc lim
n→+
∞
= 0
n
2
+1
9 wrz 10:54
jacek:
nie
9 wrz 10:56
Andrzej:
Co jest źle?
9 wrz 11:04
wiesiu:
Dobrze jest
9 wrz 11:40
wlODARZruss:
dobrze
9 wrz 11:54