CAŁKA PODWÓJNA, Zadanie analiza PW, kampania wrześniowa [*] pls HELP!
Michał : ∫∫|x−y|dxdy, zakres D = {(x,y)∈R2 :x≥0,0≤y≤3−2x}
Jakieś pomysły jak rozwiązać to poprawnie nie dysponuje poprawną odpowiedzią :c. Mój pomysł na
zadanie to podział zakresu funkcją f(x) = x w celu otrzymania pola gdzie |x−y| jest dodatnie i
ujemne. Obliczenie dwóch całek ich suma będzie szukaną objętością. Czy będzie to poprawne? Czy
istnieje szybsza metoda?
Zadanie analiza PW, kampania wrześniowa [*] pls HELP!
8 wrz 23:15
Adamm:
![rysunek](rys/133517.png)
tak jak napisałeś
dzielisz obszar D na dwa
| 3−y | |
D1={(x, y): 0≤y≤1, y≤x≤ |
| } |
| 2 | |
D
2={(x, y): 0≤x≤1, x≤y≤3−2x}
napisałem je w takiej postaci żeby łatwo było ci liczyć
8 wrz 23:23
Michał : Dzięki
8 wrz 23:26