rownanie diofantyczne
jan: witam musze rozwiazac rownanie diofantyczne i nie czaje o co chodzi wogule kurde
609x + 777y = −126
8 wrz 22:16
Eta:
A co z ortografią ? .... też masz problem!
8 wrz 22:18
Adamm: NWD(609, 777)=NWD(609, 168)=NWD(105, 168)=NWD(105, 63)=
=NWD(42, 63)=NWD(42, 21) = 21
29x+37y=−6
x=−6*x', y=−6*y'
rozwiązujemy równanie
29x'+37y'=1
poprzez algorytm Euklidesa
37=29+8
29=3*8+5
8=5+3
5=3+2
3=2+1
1=3−2=2*3−5=2*8−3*5=11*8−3*29=11*37−14*29
x'=11, y'=−14
x=−66, y=84
x=−66+37t, y=84−29t, t∊ℛ
8 wrz 22:32
jan: dzieki wielkie
8 wrz 22:34