obliczyc w permutacji
jan:
a = (12345678) r= (12345678)
(48157362) (21784635)
witam mam takie permutacje i zadania:
obliczyc: ra, ar, r−1a3r
8 wrz 22:14
Adamm: ra to jakbyśmy najpierw podstawili r i potem a
1→4→8
2→8→5
3→1→2
4→5→4
5→7→3
6→3→7
7→6→6
8→2→1
| | | 1 2 3 4 5 6 7 8 | | | 8 5 2 4 3 7 6 1 | |
| |
czyli ra= | |
| | |
8 wrz 22:18
Adamm: resztę policz sam
8 wrz 22:19
jan: ok ar juz wiem a te trzecie rownanie?
8 wrz 22:20
Adamm: r−1 to jakbyś podstawiał odwrotnie
czyli
2→1
1→2
7→3
8→4
4→5
6→6
3→7
5→8
jeśli chodzi o a, to może łatwiej będzie rozdzielić na cykle, może być łatwiejsze do policzenia
8 wrz 22:23
Adamm: jeszcze jedno
różnie się mnoży permutacje
można tak jak funkcję, lub tak jak ja to zrobiłem
sprawdź jeszcze raz jak mnoży się permutację u ciebie
8 wrz 22:37
jan: nie czaje jak zrobic niestety to do potegi 3, resztze juz ogarnalem
8 wrz 23:27
Adamm: grupujesz podstawienia ogon z ogonem
w sensie 1 do 4 to 4 do 5 i 5 do 7 itd. i w ten sposób to rozdzielasz
| | | 1 4 5 7 6 3 2 8 | | | 4 5 7 6 3 1 8 2 | |
| |
a= | =(1 4 5 7 6 3)(2 8) |
| | |
(2 8)
3=(2 8) (bo jedyne co robisz to przestawiasz 2 i 8)
| | | |
(1 4 5 7 6 3)3= | (bo przesuwasz dół w lewo 3 razy) |
| | |
| | | | | 1 4 5 7 6 3 2 8 | | | 7 6 3 1 4 5 8 2 | |
| |
a3= | (2 8)= | |
| | | |
8 wrz 23:36
Adamm: nie trzeba tego rozdzielać, można normalnie wymnażać, sęk w tym że tak jest łatwiej
8 wrz 23:42
Adamm: może łatwiej ci będzie to wymnożyć w postaci
a3=(1 7)(4 6)(3 5)(2 8)
8 wrz 23:51