szereg
mwww:
∞
szereg ∑ 8 * 3n / n!
n = 1
Jak rozwiązać taki szereg? Kryterium d'Alamberta?
8 wrz 18:51
kochanus_niepospolitus:
| an+1 | | 3n+1*n! | | 3 | |
| = |
| = |
| |
| an | | 3n(n+1)! | | n+1 | |
wnioski
8 wrz 18:53
mwww: jak Ci to wyszło? możesz trochę jaśniej? Bo jestem zielony w szeregach..
8 wrz 18:55
Adamm: ∑n=1∞ 8*3n/n! = 8e3−8
8 wrz 18:56
kochanus_niepospolitus:
| 3n+1n! | | 3*3nn! | | 3 | |
| = |
| = |
| |
| 3n(n+1)! | | 3n*n!*(n+1) | | n+1 | |
8 wrz 18:58
mwww: ok własnie mi tak wyszło
8 wrz 19:00
mwww: a ten szereg? Cauchym?
∞
∑ 7 * n10 / 9n
n = 7
8 wrz 19:01
mwww: ∞
∑ 7 * n do potęgi 10 / 9n
n = 7
8 wrz 19:02
kochanus_niepospolitus:
| an+1 | | (n+1)10*9n | | n+1 | | 1 | |
| = |
| = ( |
| )10* |
| = |
| an | | n10 * 9n+1 | | n | | 9 | |
wnioski
8 wrz 19:07
Adamm: n√7*n10/9n→1/9<1
8 wrz 19:08
Mila:
Szeregu nie można rozwiązać. Można zbadać czy zbieżny, czy nie jest zbieżny,
można obliczyć sumę jeśli to możliwe.
Najlepiej napisać treść tak, jak napisane w zbiorze zadań.
8 wrz 19:11
mwww: nie rozumiem tych rozwiązań..
8 wrz 19:19
Mila:
| | xn | |
1) ex=∑(n=0 do∞) |
| masz to na pewno w notatkach, albo w książce. |
| | n! | |
Twój szereg
| | 3n | | 3n | | 30 | |
∑(n=1 do∞)8* |
| =8*∑(n=1 do∞) |
| =8*e3−8* |
| = |
| | n! | | n! | | 0! | |
=8e
3−8
8 wrz 22:18
Mila:
2)
| | n10 | |
∑(n=7 do∞)7* |
| taki szereg? |
| | 9n | |
8 wrz 22:25
8 wrz 22:31