matematykaszkolna.pl
Wektory fxdxdxxd: rysunekWektory. 1) Sprawdzi ktoś czy dobrze mam rozpisane zwroty ? (reguła prawej dłoni) p x q = r −p x q = −r p x −q = −r −p x −q = −r r x p = q −r x p = q r x − p = q −r x −p = −q q x r = p −q x r = −p q x −r = −p −q x −r = −p 2) q x −p = −r to jest to samo co −p x q = −r ?
8 wrz 15:52
kochanus_niepospolitus: zasada 'trzech palców' p x q = r −p x q = −r p x (−q) = −r (−p) x (−q) = +r r x p = q −r x p = q r x (−p) = q (−r) x (−p) = +q q x r = p −q x r = −p q x (−r) = −p −q x (−r) = +p
8 wrz 18:05
Adamm:
8 wrz 18:12
kochanus_niepospolitus: rysunek AxB = kierunek wskazywany przez kciuk A −−− wskazuje palec wskazujący B −−− wskazuje środkowy palec trzymając tak palce należy tak kręcić dłonią (prawą dłonią), aby palce wskazujący i środkowy odpowiedziałaś odpowiednim kierunkom wektorów z iloczynu wektorowego.
8 wrz 18:18
kochanus_niepospolitus: tfu ... oczywiście na rysunku A i B miały być odwrotnie
8 wrz 18:18
Adamm: wektor przedstawiony na rysunku do AxB
8 wrz 18:21
Adamm: to*
8 wrz 18:21
8 wrz 18:23
Adamm: na rysunku jest dobrze A, B, kciuk mają być w układzie lewoskrętnym, i tak jest
8 wrz 18:26
kochanus_niepospolitus: pierwszy wektor w iloczynie ma być palcem wskazującym, drugi środkowym na rysunku zaznaczyłem odwrotnie
8 wrz 18:30
Adamm: może wikipedii uwierzysz, skoro tak bardzo nie chcesz uwierzyć mi https://pl.wikipedia.org/wiki/Si%C5%82a_Lorentza
8 wrz 18:31
kochanus_niepospolitus: https://pl.wikipedia.org/wiki/Regu%C5%82a_prawej_d%C5%82oni "Jeżeli wyprostowany palec wskazujący prawej dłoni wskazuje kierunek i zwrot wektora A, a palec środkowy kierunek i zwrot wektora B, wówczas kciuk pokazuje kierunek i zwrot ich iloczynu wektorowego AxB."
8 wrz 18:42
Adamm: ta strona jest jedynie słabym tłumaczeniem ze strony angielskiej wikipedii zależy to od tego czy układ jest prawo czy lewo skrętny
8 wrz 18:49
αβγδπΔΩinnerysuję
Φεθμξρςσφωηϰϱ
±
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^252
2^{10}210
a_2a2
a_{25}a25