Wektory
fxdxdxxd:
![rysunek](rys/133512.png)
Wektory.
1) Sprawdzi ktoś czy dobrze mam rozpisane zwroty ? (reguła prawej dłoni)
p x q = r
−p x q = −r
p x −q = −r
−p x −q = −r
r x p = q
−r x p = q
r x − p = q
−r x −p = −q
q x r = p
−q x r = −p
q x −r = −p
−q x −r = −p
2) q x −p = −r to jest to samo co −p x q = −r ?
8 wrz 15:52
kochanus_niepospolitus:
zasada 'trzech palców'
p x q = r
−p x q = −r
p x (−q) = −r
(−p) x (−q) = +r
r x p = q
−r x p = −q
r x (−p) = −q
(−r) x (−p) = +q
q x r = p
−q x r = −p
q x (−r) = −p
−q x (−r) = +p
8 wrz 18:05
Adamm:
8 wrz 18:12
kochanus_niepospolitus:
![rysunek](rys/133513.png)
AxB =
kierunek wskazywany przez kciuk
A −−− wskazuje palec wskazujący
B −−− wskazuje środkowy palec
trzymając tak palce należy tak kręcić dłonią (prawą dłonią), aby palce wskazujący i środkowy
odpowiedziałaś odpowiednim kierunkom wektorów z iloczynu wektorowego.
8 wrz 18:18
kochanus_niepospolitus:
tfu ... oczywiście
na rysunku A i B miały być odwrotnie
8 wrz 18:18
Adamm: wektor przedstawiony na rysunku do AxB
8 wrz 18:21
Adamm: to*
8 wrz 18:21
8 wrz 18:23
Adamm: na rysunku jest dobrze
A, B, kciuk mają być w układzie lewoskrętnym, i tak jest
8 wrz 18:26
kochanus_niepospolitus:
pierwszy wektor w iloczynie ma być palcem wskazującym, drugi środkowym
na rysunku zaznaczyłem odwrotnie
8 wrz 18:30
8 wrz 18:31
8 wrz 18:42
Adamm: ta strona jest jedynie słabym tłumaczeniem ze strony angielskiej wikipedii
zależy to od tego czy układ jest prawo czy lewo skrętny
8 wrz 18:49