objętość bryły obrotowej
mwww: oblicz objętość bryły obrotowej powstałej przez obrót dookoła osi OY obszaru ograniczonego
przez krzywe
x = 1/3 y2 x = −y2 + 4y
Pomoże ktoś? jak to narysować?
8 wrz 13:55
Jerzy:
| 1 | |
A potrafisz narysować: y = |
| x2 oraz y = − x2 + 4 x ? |
| 3 | |
8 wrz 14:00
Jerzy:
![rysunek](rys/133506.png)
Teraz obróć ten rysunek o 90
0 w prawo.
8 wrz 14:01
mwww: a jaka jest róznica między obrotem dookoła osi OY a OX? bo nie mogę sobie nigdy tego
wyobrazić..
8 wrz 14:24
Jerzy:
Wiesz np. jak powstaje stożek ?
8 wrz 14:26
mwww: no własnie srednio u mnie z płaszczyznami
8 wrz 14:27
Jerzy:
![rysunek](rys/133507.png)
Jeśli obrócimy dookoła osi OX tą figurę, to jaka powstanie bryła ?
8 wrz 14:29
mwww: stozek?
8 wrz 16:14