trapez
zix: kiedy przekatne trapezu równoramiennego przecinają sie pod katem prostym?
7 wrz 23:26
zix: albo lepiej, jeśli przekątne przecinają sie pod kątem prostym to oznacza to, ze jest to traoez
równoramienny?
7 wrz 23:33
Adamm: nie
7 wrz 23:35
Blee:
Kiedy ten trapez jest kwadratem.
Jezeli przekatne przecinaja sie pod katem prostym to nie musi oznaczac ze mamy trapez
rownoramienny.
7 wrz 23:35
Adamm: ale nie musi być kwadratem
7 wrz 23:37
Blee:
Masz racje ... musi byc rombem (troche za mocno pojechalem z tym kwadratem)
7 wrz 23:39
Adamm:
![rysunek](rys/133503.png)
taki trapez który skonstruowałem jest trapezem, jego przekątne przecinają się pod kątem
prostym, ale nie jest rombem
7 wrz 23:41
Adamm: taki trapez jest trapezem
![](emots/2/zeby.gif)
trapezem równoramiennym chciałem napisać
7 wrz 23:45
'Leszek: W trapezie rownoramiennym o podstawach a i b oraz ramienia wynosza c , to przekatne
przecinaja sie pod katem prostym gdy spelniony jest warunek : a2 + b2 = 2c2
Zrob rysunek i dla odpowiednich trojkatow zastosuj tw.Pitagorasa !
8 wrz 14:20
kochanus_niepospolitus:
![rysunek](rys/133511.png)
faktycznie Adamm
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Leszek ... to zacznij od rysunku.
skoro przekątne przecinają się pod kątem prostym (a jest to trapez równoramienny) to:
| b2 | |
x2 + x2 = b2 −> x2 = |
| |
| 2 | |
| a2 | |
y2 + y2 = a2 −> y2 = |
| |
| 2 | |
| a2 + b2 | |
x2 + y2 = c2 −> |
| = c2 −> a2 +b2 = 2c2 |
| 2 | |
c.n.w.
8 wrz 14:30
'Leszek: W podobny sposob jak powyzej mozna wykazac , ze w takim trapezie wysokosc
h = √ab
8 wrz 14:36