całka wymierna
mcq8888: ∫ 4x + 5 / x2 + 6x + 10 dx wiem, że należy uzyskać pochodną mianownika w liczniku,
ale nie wiem jak
7 wrz 23:07
Adamm: | 4x+5 | | 2x+2,5 | | 2x+6 | | 7 | |
| =2* |
| =2* |
| − |
| |
| x2+6x+10 | | x2+6x+10 | | x2+6x+10 | | (x+3)2+1 | |
jedną z całek tak jak mówisz a drugą przez podstawienie t=x+3
7 wrz 23:12
mcq8888: skąd tam tam 7?
7 wrz 23:16
Blee:
2*6 − 7 = 12 − 7 = 5. <−−−− stad
7 wrz 23:17
Adamm: 2x+2,5=2x+6−3,5
| | 2x+2,5 | | 2x+6 | | 3,5 | |
2* |
| =2* |
| −2* |
| =tamto |
| | x2+6x+10 | | x2+6x+10 | | x2+6x+10 | |
7 wrz 23:17
mcq8888: ok juz widze
7 wrz 23:17
mcq8888: tak tylko mogę to zapisać czy muszę jakoś bardziej formalnie?
7 wrz 23:26