coco:
A ----M i Ł nie siedzą obok siebie
wprowadzamy zd.przeciwne do A czyli A
' ---- że siedzą obok siebie
wtedy P(A) = 1 - P(A
')
=
A
' = 9*2 * 8! = 18 * 8! bo mogą przemieszczać sie na 9-ciu pozycjach
* 2 bo mogą jeszcze przemienić się wobec siebie
M, Ł lub Ł,M (pozostałe osoby na 8! m-cach
=
Ω = 10! P(A
') = 18 *8! / 10! = 18/ (9*10) = 2/10 =1/5
więc P(A) = 1 - 1/5= 4/5
b) B ---pomiedzy M i Ł sa dwie inne osoby
więc teraz takich pozycji M, (r,s) Ł r,s --to dwie inne miedzy nimi
będzie ( pozycje zajmą na 7-u miejscach)
M,Ł --na dwa sposoby
pozostali mogą się zmieniać na 8! sposobów
=
więc B = 2*7*8! (wiesz

)


P(B) = 14*8!/10! = 14 /9*10 ( bo 8! skrócone

)
P(B) = 7/45