Funkcje trygonometryczne
bv87: W trapezie rownoramiennym ramie ma dlugosc 2, wysokosc jest rown √3, a dlugosci podstaw maja
sie do siebie jak 2:3. Oblicz cosinus kata nachylenia przekatnej do dluzszej podstawy trapezu.
Ja narysowalem sobie taki trapez, zauwazylem ze ramie trapezu i jego wysokosc tworza trojakt
prostokatny wiec z pitagorasa obliczylem ten fragment podstawy. Wynik to "1". Licze cosinusa i
wychodzi "0,5" a powinno wyjsc 5√7/14. Troche nie rozumiem.
7 wrz 22:18
bv87: pomocy
7 wrz 22:30
Mila:
![rysunek](rys/133498.png)
h=
√3
1) |AE|=e:
2
2=e
2+(
√3)
2
4−3=e
2
e=1
2) x:
x=2
3)
|AB|=3*2=6,
|EB|=6−1=5
4)
d
2=(
√3)
2+5
2
d
2=3+25=28
d=
√28=2
√7
| EB | | 5 | | 5√7 | |
5) cosβ= |
| = |
| = |
| |
| d | | 2√7 | | 14 | |
============
7 wrz 22:30
kochanus_niepospolitus:
![rysunek](rys/133499.png)
y =
√(√3)2 + (5x)2
natomiast:
x
2 + (
√3)
2 = 2
2
po wyliczeniu x, a następnie y liczysz:
7 wrz 22:31
Mila:
Oczekiwał pomocy i poszedł spać
7 wrz 23:14
Eta:
Ten "typek" tak ma
![](emots/2/roza.gif)
dla
Mili
7 wrz 23:17
Blee: Mila ... toc dostal gotowca. To co ma sie odzywac, przepisal i zadowolony z siebie jest.
7 wrz 23:23
Mila:
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Dobranoc Państwu
7 wrz 23:32