Zadanie z działu liczby rzeczywiste
Crash: Cześć, proszę o wytłumaczenie zadania
![emotka](emots/1/mruga.gif)
Z cyfr 1,2,3,4 utworzono wszystkie możliwe liczby czterocyfrowe o niepowtarzających się
cyfrach. Wykorzystując odpowiednią cechę podzielności, uzasadnij, że żadna z liczb nie jest
sumą trzech innych spośród tych liczb.
Dziękuję za wszelką okazaną pomoc
7 wrz 19:37
karty do gry : Każda z tak utworzonych liczb będzie dawać resztę 1 z dzielenia przez 3.
Suma 3 liczb które dają resztę jeden z dzielenia przez 3 jest liczbą podzielną przez 3
Stad sprzeczność bo liczba podzielna przez 3 nie jest w postaci 3k+1.
7 wrz 20:08
Mila:
Można utworzyć liczb 4! różnych liczb
1) Suma cyfr każdej z utworzonych liczb
S=1+2+3+4=10 liczba nie jest podzielna przez 3
reszta z dzielenia przez 3 : r=1
10+10+10=30 suma cyfr trzech dowolnych liczb
reszta z dzielenia :
R=0 liczba podzielna przez 3 a takiej nie ma wśród utworzonych liczb.
7 wrz 20:12