Matura z fizyki?
asdasd: To forum do zadań, ale mam takie pytanie: przez 2. klasę dosyć świadomie przykładałem się
znacznie
bardziej do nauki matematyki i mam wrażenie, że jest to jeden z niewielu przedmiotów, w którym
mogę
"trzaskać" z przyjemnością przykłady. Oprócz tego wybiorę prawdopodobnie rozszerzony angielski.
Nie ukrywam, że na wielu uczelniach przydałaby mi się jednak i ta fizyka, z której jednak mam
sporo
braków. Czy ktoś ma doświadczenie ile czasu należy poświęcić, jeśli ktoś zaczyna naukę dopiero
we wrześniu i liczy, że w maju przynajmniej się nie skompromituje (choć to bardzo względne, co
to
znaczy)? Czy fizyka na maturze też opiera się o podobne zadania co roku jak matematyka, czy
jest
tam więcej "niespodzianek"? Czy może lepiej dać sobie spokój, jeśli wiem, że fizyka będzie w
najlep−
szym wypadku nr 2. na liście moich szkolnych priorytetów, a już mam wiele braków?
Przepraszam, jeśli zaśmiecam forum, żeby nie było to wrzucam takie pytanie:
Jak rozwiązywać nierówności tego typu? Bo równanie można chyba po prostu podnieść do 2 potegi:
√2x − 1 > x
7 wrz 19:19
karty do gry : | 1 | |
Dziedzina : x ≥ |
| . Dla takich x obie strony są dodatnie, więc podnosisz stronami do |
| 2 | |
kwadratu.
7 wrz 19:23
asdasd: I to tyle? Nie trzeba rozpatrywać jakichś przypadków?
7 wrz 19:28
karty do gry : Tyle.
7 wrz 19:30
asdasd: Podbijam, bo może ktoś zechce odpisać na pytanie dotyczące fizyki
![](emots/2/ysz.gif)
.
7 wrz 21:58
kochanus_niepospolitus:
no nie tyle ... później po prostu rozwiązujesz tą nierówność kwadratową.
To co napisał karty do gry to po prostu założenie, które wynika z tego, że (2x−1) ≥ 0 (bo jest
to wyrażenie pod pierwiastkiem)
7 wrz 22:14
asdasd: A jakby było coś takiego:
√(2x − 1) > −4
To mogę sobie podnieść do kwadratu? jak strony mają różny znak?
7 wrz 22:19
Adamm: nie możesz
teraz masz nierówność zawsze spełnioną (oczywiście nadal musi być 2x−1>0)
7 wrz 22:20
asdasd: Haha, faktycznie. To ja już nie wiem, co takiego trudnego tu widziałem, może chodzi mi o
przykłady,
gdzie jest np. różnica pierwiastków i wewnątrz jakieś wyrażenie z niewiadomą (wtedy nie ma
chyba
pewności, czy strona z pierwiastkami jest dodatnia).
7 wrz 22:23