matematykaszkolna.pl
Matura z fizyki? asdasd: To forum do zadań, ale mam takie pytanie: przez 2. klasę dosyć świadomie przykładałem się znacznie bardziej do nauki matematyki i mam wrażenie, że jest to jeden z niewielu przedmiotów, w którym mogę "trzaskać" z przyjemnością przykłady. Oprócz tego wybiorę prawdopodobnie rozszerzony angielski. Nie ukrywam, że na wielu uczelniach przydałaby mi się jednak i ta fizyka, z której jednak mam sporo braków. Czy ktoś ma doświadczenie ile czasu należy poświęcić, jeśli ktoś zaczyna naukę dopiero we wrześniu i liczy, że w maju przynajmniej się nie skompromituje (choć to bardzo względne, co to znaczy)? Czy fizyka na maturze też opiera się o podobne zadania co roku jak matematyka, czy jest tam więcej "niespodzianek"? Czy może lepiej dać sobie spokój, jeśli wiem, że fizyka będzie w najlep− szym wypadku nr 2. na liście moich szkolnych priorytetów, a już mam wiele braków? Przepraszam, jeśli zaśmiecam forum, żeby nie było to wrzucam takie pytanie: Jak rozwiązywać nierówności tego typu? Bo równanie można chyba po prostu podnieść do 2 potegi: 2x − 1 > x
7 wrz 19:19
karty do gry :
 1 
Dziedzina : x ≥

. Dla takich x obie strony są dodatnie, więc podnosisz stronami do
 2 
kwadratu.
7 wrz 19:23
asdasd: I to tyle? Nie trzeba rozpatrywać jakichś przypadków?
7 wrz 19:28
karty do gry : Tyle.
7 wrz 19:30
asdasd: Podbijam, bo może ktoś zechce odpisać na pytanie dotyczące fizyki .
7 wrz 21:58
kochanus_niepospolitus: no nie tyle ... później po prostu rozwiązujesz tą nierówność kwadratową. To co napisał karty do gry to po prostu założenie, które wynika z tego, że (2x−1) ≥ 0 (bo jest to wyrażenie pod pierwiastkiem)
7 wrz 22:14
asdasd: A jakby było coś takiego: √(2x − 1) > −4 To mogę sobie podnieść do kwadratu? jak strony mają różny znak?
7 wrz 22:19
Adamm: nie możesz teraz masz nierówność zawsze spełnioną (oczywiście nadal musi być 2x−1>0)
7 wrz 22:20
asdasd: Haha, faktycznie. To ja już nie wiem, co takiego trudnego tu widziałem, może chodzi mi o przykłady, gdzie jest np. różnica pierwiastków i wewnątrz jakieś wyrażenie z niewiadomą (wtedy nie ma chyba pewności, czy strona z pierwiastkami jest dodatnia).
7 wrz 22:23
αβγδπΔΩinnerysuję
Φεθμξρςσφωηϰϱ
±
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^252
2^{10}210
a_2a2
a_{25}a25