V prostopadłościanu
PRQ: Dostałem takie zadanie, wyszły mi dziwne wyniki a nie mogę nigdzie sprawdzić czy są poprawne.
Pole 3 ścian prostopadłościanu wynoszą kolejno : 12,14,16. Oblicz objętość prostopadłościanu
7 wrz 18:47
PRQ: Mój wynik to V = 4√105
7 wrz 18:48
'Leszek: a − krawedz podstawy
b− krawedz drugiej podstawy
c − wysokosc prostopadloscianu
V = abc ,
P1 = ac= 12, P2 = bc = 4 , P3 = ab = 16
ac*bc*ab= 12*14*16 =V2 ⇒ V = 4 √12*14 = .....
7 wrz 19:30
'Leszek: Sorry , powinno byc P2= bc = 14
7 wrz 19:32