Sprawdź
JohnnyB: | | σz | | σz | | σ2z | |
Sprawdź czy |
| − |
| +y |
| =0 Jeśli z=ex/y |
| | σx | | σy | | σxσy | |
7 wrz 16:27
mat: policz te pochodne cząstkowe i podstaw...
| d2z | | 1 | | x | |
| =− |
| ex/y− |
| ex/y |
| dxdy | | y2 | | y3 | |
7 wrz 16:30
JohnnyB: Skąd wzięły się te pochodne cząstkowe? To pierwsze pytanie, a drugie dlaczego przy trzeciej
pochodnej dx zamienia się na y2 i skąd się wzięły tam znaki minus?
7 wrz 16:48
7 wrz 16:56
Jerzy:
Jakie dx zmienia się na y2 ?
Masz pojęcie jak sie liczy pochodne cząstkowe, a zwłaszcza mieszane ?
7 wrz 17:02
JohnnyB: Już to mam tylko nadal nie wiem dlaczego przy 3 pochodnej są minusy?
7 wrz 17:22
Jerzy:
| | 1 | |
Bo dwukrotnie pojawia sie pochodna z |
| , a ona jest z minusem |
| | y | |
7 wrz 17:24