dane sa zbiory
ana : dane sa zbiory x= 01 2 3 4 i y= 5 6 7 8 9 10 z obu zbiorow losujemy po dwie liczby. oblicz
prawdopodobienstwo zdarzen
a) wylosowano dokladnie jedna liczbe nieparzysta
7 wrz 16:25
Mila:
ana, dlaczego nie przepiszesz dokładnie zadania?
7 wrz 16:51
Jerzy:
Witaj
Milu ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
. Myślę,że miało być: " wylosowano dokładnie jedną liczbę nieparzystą".
7 wrz 16:55
Mila:
Dobry wieczór
Jerzy
X={0,1,2,3,4}
X
1={0,2,4} liczby parzyste
X
2={1,3} liczby nieparzyste
Y={5,6,7,8,9,10}
y
1={6,8,10}
Y
2={5,7,9}
| | | | | 1 | | 1 | |
|Ω|= | * | = |
| *5*4* |
| *6*5=10*15=150 |
| | | 2 | | 2 | |
A−wylosowano dokładnie jedną liczbę nieparzystą
NPPP lub PPNP− bez uwzględnienia kolejności
7 wrz 20:36