Rozwiąż równania:
ReMi: Witajcie, mam problem z rozwiązaniem dwóch równań
![emotka](emots/1/smutny.gif)
1) cos
2x+4cosx*sinx+3sin
x=0
2) 2sin
3x−3sinxcosx=0
3) 4sin
3x−8sin
2x−sinx+2=0
Jakby ktoś był tak miły i pomógł
7 wrz 14:56
karty do gry : 1. Zauważ, że gdy cosx = 0 to sinx = ± 1, wiec równanie nie jest spełnione
Dla pozostałych x mozesz podzielić równanie stronami przez cos2x a następnie dokonać
podstawienia t = tgx
2. Wyciągnij sinx przed nawias. Potem zamieniasz sin2x na 1 − cos2x i podstawiasz t = cosx
3. 4sin3x − 8sin2x − sinx + 2 = 4sin2x(sinx − 2) − 1(sinx − 2) = (sinx − 2)(4sin2x − 1)
7 wrz 14:58
ReMi: Dziękuję bardzo
7 wrz 14:59
Jerzy:
1) ⇔ cos2x + 3sinxcosx + sinxcosx + 3sinx = 0 ⇔ cosx(cosx+3sinx) + sinx(cosx + 3sinx) = 0
... a teraz ?
7 wrz 15:01
'Leszek: Czy w pierwszym rownaniu jest : cos2 x + 4 cos x sin x + 3 sin2x = 0 ? ?
7 wrz 15:20
Jerzy:
Tak mi się wydawało, choć zapis jest niejasny.
7 wrz 15:25