...
Jerry: Przedsiębiorca zamierza sprzedać firmę. Otrzymał 3 propozycje :
1. Gotwóką 110000zl
2 Gotówką 90000 zl dzisiaj + po 2 latach 50000zł
3. Gotówką 100000zl dzisiaj + po pół roku 30000zlł
Uszereguj propozycje rozpoczynając od najkorzystniejszej wiedząc że czynniki kapitalizujące
wynoszą:
−6 miesięcy − 1,024695
− 1 rok − 1,1
−2lata − 1,21
zaś dyskontujące wynoszą:
− 6 miesięcy 0,9759
−1 rok 0,909091
−2lata− 0,826446
Uzasadnij obliczeniem.
7 wrz 12:43
kochanus_niepospolitus:
a) 110'000*1.21 = 133'100 <−−− ile będzie miał po 2 latach
b) 90'000*1.21 + 50'000 = 158'900 <−−− tyle będzie miał po dwóch latach
c) 100'000*1.21 + 30'000*1.024695*1.1 = 154'814.93 <−−− tyle będzie miał po dwóch latach
Trochę niska ta 6−cio miesięczna kapitalizacja
7 wrz 13:44
kochanus_niepospolitus:
6−cio miesięczna raczej winna wynosić 1.048808848
7 wrz 13:46
Jerry: A wytłumaczysz mi czemu podali w zadaniu dyskontujące ?
7 wrz 13:50