system dziesiątkowy
Ela: Kolej Transsyberyjska to najdluższa linia kolejowa na świecie. Trasa z Moskwy do Wladywstoku ma
9259km. Pociąg osobowy pokonuje ją w ciągu 6 dób i 4 godzin. Ile kilometrów w ciągu doby
przejeżdża ten pociąg?
7 wrz 12:35
Jerzy:
| 1 | |
Podziel dystans przez 6 |
| doby. |
| 6 | |
7 wrz 12:39
Jerry: (6x 24h) + 4h =148h
9259km / 148h =
7 wrz 12:45
Jerzy:
Liczysz Jerry prędkość średnią pociągu, a pytanie jest inne.
7 wrz 12:47
'Leszek: Jerry , to bedzie srednia predkosc , czyli Twoj wynik trzeba pomnozyc przez 24 godziny ,
S = 9259 * 24 / 148 = ......( km )
7 wrz 12:49
Jerry: Masz racje
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
9259km / 148h ≈62,56km
62,56km x 24h ≈1501,5km/24h
7 wrz 12:51
Ela: Dzięki
7 wrz 13:00