Udowodnij podzielnosc liczby
helpme: Udowodnij, że liczba 4+42+43+...+479+480 jest podzielna przez 20. Chciałam to zrobić
indukcją, ale niestety nie mogę obie poradzić z tym, że w tej licznie nie ma niewiadomych.
Pomóżcie albo chociaż naprowadzcie
7 wrz 00:19
Eta:
grupujemy po dwa wyrazy i wyłączamy:
4(1+4)+4
3(1+4)+..... +4
79(1+4)= 5(4+4
3+...+4
79)= 5*4(1+4
2+...+4
78)=
20*(1+4
2+...+4
78)−−− podzielna przez
20
i po "ptokach"
7 wrz 00:24
helpme: Jej, dziękuję, okazało się takie łatwe i tylko próbowałam przekąbinować
7 wrz 00:37
Eta:
7 wrz 00:40