Jak rozwiazac takie dzialanie?
bv87: (y + 3√3)2 + (x + 3√3)2 = (x + y)2
Ma z tego wyjsc "y" tylko ciagle mi nie wychodzi... Za "x" podstawiam 9 bo tak wyszlo w
poprzednim dzialaniu i nadal mi nie wychodzi.
6 wrz 23:29
Eta:
Napisz oryginalną treść zadania ! .... to pogadamy
6 wrz 23:34
bv87: W trójkąt prostokątny wpisano okrąg o promieniu 3
√3. Wierzchołek jednego z kątów ostrych
trójkąta jest oddalony od środka okręgu o 6
√3. Oblicz długości boków trójkąta. Ulozylem dwa
twierdzenie Pitagorasa: x
2 + (3
√3)
2 = (6
√3)
2 i "x" wyszedl 9. Nastepnie zostalo mi
drugie twierdzenie, czyli to wyzej i nie moge "y' wyliczyc
6 wrz 23:38
Eta:
x=9
(y+3√3)2+(9+3√3)2=(y+9)2
6√3y+27+81+54√3+27=18y+81
y(18−6√3)=54(1+√3) /:6
y(3−√3)=9(1+√3) /* (3+√3)
6y=9(6+4√3)
y=3(3+2√3)
=========
6 wrz 23:52
Mila:
(y + 3√3)2 + (9+ 3√3)2 = (9 + y)2
y2+6√3y+27+81+54√3+27=81+18y+y2
6√3y+54√3+54=18y /:6
√3y+9√3+9−3y=0
y*(√3−3)=−9√3−9 /*(√3+3)
y*(3−9)=−9*(√3+1)*(√3+3)
−6y=−9(3+3√3+√3+3)
2y=3*(4√3+6)
y=3*(2√3+3)
============
6 wrz 23:58
Eta:
7 wrz 00:05
Eta:
Można też tak :
PΔ=x*y ⇒ PΔ=9y i 2PΔ= (3√3+y)*(3√3+9)
zatem
18y=27+27√3+3√3y+9y
3(3−√3)y=27(1+√3) /:3
(3−√3)y=9(1+√3) /*(3+√3)
..........
y= 3(3+2√3)
7 wrz 00:10
Eta:
No ................. "męczył, męczył" i .............. poszedł spać
7 wrz 00:12
bv87: nie no, jeszcze nie spie xd
7 wrz 00:13
Eta:
7 wrz 00:20