Równanie
Arquisek: ruch punktu materialnego opisany jest rownaniem.
x=2t3−15t2+24c+4
gdzie x jest wyrażone w metrach a t w sekundach. Ile wynosi w chwili, gdy prędkość v=0,
przyspieszenie ?
bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu.
6 wrz 22:58
mat:
zatem v=0 gdy t=0 lub t=5
Pytanie: co ile wynosi?
6 wrz 23:00
6 wrz 23:07
Adamm: trzeba wyliczyć przyspieszenie
przecież jest napisane
6 wrz 23:09
Pomoc przyspiesznie: to zeby wyliczyc przyspieszenie to jeszcze raz muszę policzyć pochodną ?
6 wrz 23:23
Adamm: tak
i podstaw t=0, t=5 pod to co ci wyjdzie
6 wrz 23:28
Pomoc przyspiesznie: dziękuje za pomoc
6 wrz 23:44
'Leszek: W tresci zadania jest napisane : x = 2t
3 − 15t
2 + 24t + 4
| | dx | |
v = |
| = 6t2 − 30t + 24 |
| | dt | |
v = 0 ⇔ 6t
2 − 30t + 24 = 0 ⇒ t = 1 lub t = 4
7 wrz 09:15