Równania ruchu
Krzaku: Hej wszystkim, mam zadanie aczkolwiek nie wiem czy mogę na tym forum ale zaryzykuje:
Na punkt materialny o masie 7 kg działa siła:
F= 4cti + 12bt
2j + 2t
3k gdzie b i c to stałe .
Wiedząc że w chwili t=0 punkt miał współrzędne (0, 0, 0) oraz prędkość:
v(0)= 9i + 4j + 3k
Znaleźć równania tego ruchu.
Może ktoś się orientuje w temacie i jest skłonny do pomocy? Każdy link do jakiś przydatnych
treści a może ktoś rozpisze krok po kroku jak to zrobić ? Dziękuje i pozdrawiam
6 wrz 22:06
Adamm: F=m*a ⇒ a=F/m
| | 4 | | 12 | | 2 | |
a= |
| cti+ |
| bt2j+ |
| t3k |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
całkujemy
| | 2 | | 4 | | 1 | |
v= |
| ct2i+ |
| bt3j+ |
| t4k+v0 |
| | 7 | | 7 | | 14 | |
v(0)=v
0=9i+4j+3k
| | 2 | | 4 | | 1 | |
v=( |
| ct2+9)i+( |
| bt3+4)j+( |
| t4+3)k |
| | 7 | | 7 | | 14 | |
znowu całkujesz i wyznaczasz stałą z tego że x(0)=0*i+0*j+0*k
6 wrz 22:11
Krzaku: Dziękuje Adamm za odpowiedź, rozumiem wrór na siłę po przekształceniu lecz nie rozumiem jak
zcałkowałeś v i wszystko co już jest po tym V

ale może mi sie rozjaśni jak posiedzę nad
zagadnieniem równań ruchu
6 wrz 22:49
Adamm: jak całkujesz jakiś wektor, to tak jakbyś całkował każdą współrzędną po kolei
zostaje nam jakiś potem wektor stały, odpowiednik stałej całkowania
6 wrz 22:52
mat: osobno to co przy i, j oraz k
dla przykładu:
| | 4 | | t2 | | 2 | |
zatem vx=∫axdt= |
| c |
| = |
| ct2+const |
| | 7 | | 2 | | 7 | |
ale v
x(0)=9, zatem const=9, więc
| | 2 | | t3 | |
x=∫vxdt= |
| c |
| +9t+const |
| | 7 | | 3 | |
x(0)=0 −−>const=0
analogicznie:
a
y, v
y, y
a
z, v
z, z
6 wrz 22:53
Mila:
Jak poszło Ci na egzaminie?
6 wrz 23:09
Krzaku: Dziękuje Wam za pomoc, będe pytać wrazie czego

Dziękuje Mila że pytasz, matematyka zdana

wczoraj chciałem się dopomóc dwoma zadaniami tutaj na forum ale i bez tego się obeszło
6 wrz 23:24
Mila:
To pięknie

Matematykę wpisuj na bieżąco, aby znowu nie było poprawki.
6 wrz 23:27
Krzaku: Będe się starał, matematyki jako przedmiotu już nie będzie bo tylko na pierwszym roku studiów
ale matematyka sama w sobie zapewne będzie, nie ukrywam że jeśli chodzi o mnie to z matematyką
od zawsze miałem problemy

jak coś będzei to będe pytać

teraz muszę nad tym posiedzieć
(mechanika techniczna)
6 wrz 23:35
Mila:
Powodzenia
6 wrz 23:45
Krzaku: Dziękuje
7 wrz 00:22
Krzaku: Hej wszystkim, przepraszam że o tej porze ale jakoś tak mnie naszło, więc nie wiem czy dobrze
ale zrobiłem to tak:
Vx=
27c
t33 + 9i =
221 ct
3 + 9
x= ∫ Vx dt =
221 ct
3 + 9t
Vy=
47bt
3 + 4j =
17 bt
4 +4
y= ∫ Vy dt =
17 b
t55 + 4 =
135 bt
5 + 4t
Vz=
114 t
4 + 3 =
114 t55 + 3 =
170 t
5 + 3
z= ∫ Vz dt =
170 t66 + 3t =
1420 t
6 + 3t
Jeżeli jest dobrze to co dalej ?
9 wrz 00:57
Adamm: jest źle
9 wrz 01:05
Krzaku: A co robię źle?
9 wrz 10:13
Krzaku:
9 wrz 19:36
Adamm: napisz mi po kolei jak doszedłeś do takiego wyniku
9 wrz 19:38
Adamm: druga sprawa
na forum ułamki lepiej pisać dużym u
U { } { }
| 1 | |
| jest bardziej widoczne niż 12 |
| 2 | |
9 wrz 19:41
Krzaku: | | 4 | |
Hej, przepraszam za dzień zwłoki, no więc tak, miałem |
| cti no to zcałkowałem więc wyszło |
| | 7 | |
:
| | 4 | | 4 | | 1 | | 2 | |
∫ |
| cti = |
| c * |
| t2 = |
| ct2 + C (zrobiłem tak samo dla kolejnych po czym |
| | 7 | | 7 | | 2 | | 7 | |
kolega mat pokazał że należy podstawić za x V(0)=9 za y V(0)=4 za z V(0)=3
−−−−−−−−−−−−−−−−−>
| | 2 | |
Vx= |
| ct2 + 9 (teraz z Vx kolejna całka ) −−−−−−−−−−−−−−−−−−−> |
| | 7 | |
| | 2 | | 1 | | 2 | |
∫Vx = |
| c* |
| t3 + 9 = |
| ct 3 + 9 Czyli to jest ten X  |
| | 7 | | 3 | | 21 | |
Zapewne źle
10 wrz 20:31
Krzaku:
11 wrz 23:22
Adamm: 1. gdzie jest stała
2. źle scałkowałeś Vx, jeszcze raz
11 wrz 23:25
Adamm: no i jeszcze można dodać
3. brak różniczki
∫Vx dt
11 wrz 23:28
Adamm: | | 2 | | 2 | |
x=∫Vxdt=∫ |
| ct2+9 dt = |
| ct3+9t+C |
| | 7 | | 21 | |
z treści x(0)=0
więc x=...?
11 wrz 23:31
Adamm: po tym jak to przetrawisz i obliczysz, to pokaż mi jak liczysz y
11 wrz 23:33
Krzaku: a dlaczego przy 9 jest t ?
13 wrz 20:01
Adamm: (c)'=? c jest jakąś stałą
(t)'=? t jest zmienną
13 wrz 20:03
Adamm: ile wynoszą te pochodne
13 wrz 20:04
Krzaku: | | 2 | | 2 | |
∫Vx dt = ∫ |
| ct2 + 9dt = |
| ct3 + 9t |
| | 7 | | 21 | |
| | 4 | | 1 | |
∫Vy dt = ∫ |
| bt3 + 4dt = |
| bt4 + 4t |
| | 7 | | 7 | |
| | 1 | | 1 | |
∫Vz dt = ∫ |
| t4k + 3dt = |
| t5k + 3t |
| | 14 | | 70 | |
Teraz dobrze ?
13 wrz 21:44
Adamm: źle
nie ma stałej całkowania
13 wrz 21:45
Krzaku: wiem co to jest stała ale nie rozumiem tego że jej nie ma, nie ma jej na końcu czy gdzie ?
13 wrz 21:48
Krzaku: aaaaa
13 wrz 21:48
Krzaku: w sensie że na końcu nie ma : +C ?
13 wrz 21:48
Adamm: całka to nie jest jedna funkcja tylko zbiór funkcji
zawsze na końcu piszesz "+c"
bez tego zadanie jest kompletnie źle
13 wrz 21:49
Adamm: nie zdanie jest bez sensu, tylko rozwiązanie
13 wrz 21:50
Krzaku: czyli :
teraz dobrze ?
13 wrz 21:52
Adamm: dlatego tam masz podane że
v(0)=...
i że dla t=0 ten punkt ma współrzędne (0; 0; 0)
by konkretnie te funkcje wyznaczyć
13 wrz 21:52
Adamm: źle
13 wrz 21:52
Adamm: jeszcze wcześniej całkowałeś, i bez stałej
13 wrz 21:53
Krzaku: nie rozumiem, teraz to już się pogubiłem
13 wrz 21:53
Krzaku: czekaj czekaj czyli za t musze podstawić wartość ?
13 wrz 21:54
Adamm: nie, jednak dobrze
ale tam w 3 całce (Vz) nie powinno być tego k
teraz skoro dla t=0 mamy (0; 0; 0)
to dla t=0 powinniśmy mieć odpowiednio
x=0, y=0, z=0
wyznaczaj stałe
13 wrz 21:54
Krzaku: | | 2 | |
v(0)= |
| *03+ 9*0 =0 ? o coś takiego chodzi ? boc i b to stałe więc pomijam |
| | 21 | |
13 wrz 21:55
Adamm: nie v tylko x, y, z!
13 wrz 21:57
Krzaku: aaaa dobrze już chyba rozumiem !
| | 1 | |
poprawiam : ∫Vz dt = |
| t5 + 3t + C |
| | 70 | |
t=0 (0,0,0)
13 wrz 21:59
Adamm: dla t=0 powinno być
x=c1
y=c2
z=c3
(odróżniamy stałe dla większej formalności)
i wszystkie mają być równe 0, więc c1=0, c2=0, c3=0
czyli x=..., y=..., z=... już napiszesz ty
13 wrz 22:04
Krzaku: ale dobrze podstawiłem za ,,t'' ? czyli:
X= .....+C1
y=......+C2
z=.....+ C3
Przepraszam za zwłokę lecz miałem zadanie w domu do wykonania
13 wrz 22:28
Adamm: dobrze, tylko jest bez stałej
ze stałą będzie tak jak w 22:04
skąd c1=0, c2=0, c3=0
i teraz podaj x, y, z
13 wrz 22:33
Krzaku:
o to chodzi ?
13 wrz 22:39
Adamm: tak, teraz podstaw, przyrównaj do 0
13 wrz 22:40
Krzaku: t=0 b=0 c=0
c1=0 c2=0 c3=0 −−−−−−−−−−−>
13 wrz 22:45
Adamm: dlaczego b=0, c=0?
dlaczego c1=0, c2=0, c3=0?
to że c1=0, c2=0, c3=0 masz policzyć
13 wrz 22:47
Krzaku: już jestem,o kurcze ale że jak ?
13 wrz 23:47
Krzaku: no bo było na początku zadania że b i c to stałe
13 wrz 23:47
Adamm: co ma piernik do wiatraka
13 wrz 23:49
Krzaku: no teraz to nie wiem

dobra więc jak wyliczyć że c1 c2 c3 są równe 0 ? co i gdzie mam
podstawić ?

dziękuje za cierpliwość do mnie bo naprawde jestem oporny
13 wrz 23:50
Krzaku: mam x,y,z co dalej ?
13 wrz 23:51
Adamm: popatrz na swój post 22:39
podstaw t=0 pod x, y, z
potem przyrównaj do zera
x=0, y=0, z=0
13 wrz 23:54
13 wrz 23:59
Adamm: tak
teraz to co ci wyszło podstawiasz do 0
14 wrz 00:00
Adamm: przyrównujesz, znaczy się
14 wrz 00:02
Krzaku: | | 2 | | 1 | | 1 | |
v(0)=( |
| c*03+9*0+C1, |
| b*04+4*0+C2, |
| *05+3*0+C3) |
| | 21 | | 7 | | 10 | |
coś takiego ? czy może:
X=C
1
y=C
2
z=C
3
14 wrz 00:04
Krzaku: bo wiadomo jak sie wymnoży to wszystko przez zero to jest zero a zostają tylko te stałe c1 c2 i
c3
14 wrz 00:05
Adamm: żadne v!
to są składowe wektora położenia!
teraz przyrównujesz x=0, y=0, z=0
i tak wyliczasz stałe c1, c2, c3
14 wrz 00:07
14 wrz 00:10
Adamm: tak
no i teraz c1=0, c2=0, c3=0
więc podaj x, y, z po wyznaczeniu stałych
14 wrz 00:11
Krzaku: czyli po prostu mnożę lewą stronę równań ? bo jeżeli tak to tam zostają tylko kolejno stałe c1
c2 i c3 czy to nie chodzi o to ?
14 wrz 00:14
Krzaku: nie do końca rozumiem jak mam podać x,y,z czyli x=C1 y=C2 z=C3 ?
14 wrz 00:15
Adamm: to są wartości x, y, z dla t=0
ty masz podać dla dowolnego t, wiedząc że c1=0, c2=0, c3=0
14 wrz 00:16
Krzaku: czyli teraz za t mogę dać dowolną liczbę ? porzykładowo dla t=1 =....
14 wrz 00:18
Adamm: nie
t zostaw w spokoju
popatrz na swój post 22:39
podstaw c1, c2, c3 które ci wyszło i podaj x, y, z tutaj
14 wrz 00:20
14 wrz 00:20
Krzaku: już już chwilka
14 wrz 00:21
Krzaku: dobra więc tak : c1=0 c2=0 c3=0
cały czas mam wrażenie że w krąże wokół tego samego niemogąc dojść do rozwiązania
14 wrz 00:24
Adamm: tak trochę jest

no i tyle
| | 2 | | 1 | | 1 | |
x= |
| ct3+9t, y= |
| bt4+4t, z= |
| t5+3t |
| | 21 | | 7 | | 70 | |
lub w postaci wektora
| | 2 | | 1 | | 1 | |
x(t)=[ |
| ct3+9t; |
| bt4+4t; |
| t5+3t] |
| | 21 | | 7 | | 70 | |
KONIEC
14 wrz 00:27
Krzaku: Bardzo ale to bardzo Ci Adamm dziękuje, za to że poświęciłeś mi tyle czasu na pomoc
14 wrz 00:29