Planimetria
Jan: Witam, mam problem z zadaniem z działu planimetria
zad. W trójkąt wpisano okrąg o promieniu 4. Jeden z boków tego trójkąta został podzielony przez
punkt styczności okręgu na odcinki 4 i 4√3. Oblicz pozostałe boki tego trójkąta.
6 wrz 20:52
Janek191:

Tw. Pitagorasa.
6 wrz 21:11
Eta:
Można nie trudzić
staruszka Pitagorasa 
PΔ= 4
√3*x i PΔ= (x+4)*2(1+
√3)
Porównać pola i .............. mamy x= 8+8
√3
6 wrz 21:22
Eta:
Poprawiam chochlika

x=8+4
√3
6 wrz 21:24
kontik: Witam , też mam problem z planimetrią zadanie typu "wykaż"

W trójkącie prostokątnym równoramiennym ABC na przeciwprostokątnej AB
obrano punkt D tak że |AD|=2|DB|
Punkt E jest rzutem prostokątnym punktu A na prostą CD
Wykaż,że kąt BED ma miarę 45 stopni
6 wrz 21:31
kontik:
Przepraszam że podpiąłem się w poście kolegi Jan
6 wrz 21:32