2 zadania trygonometra
Krzys11: 1. cos(α+β) = cosα−cosβ
Który z poniższych warunków wystarcza aby prawdziwy byl poniższy wzor?
A. α=β
B. α=−β
C. α=0
D. β=0
Prosze o dokladne wytlumaczenie
![](emots/2/pomocy.gif)
2. Oblicz
| π | | 2π | | 3π | | 4π | | 5π | | 6π | |
tg |
| x tg |
| x tg |
| x tg |
| x tg |
| x tg |
| .... x |
| 18 | | 18 | | 18 | | 18 | | 18 | | 18 | |
Czy jest jakis inny sposob niz liczenie kazdej wartosci?
6 wrz 19:19
karty do gry : 1. Wystarczy podstawić warunki i zobaczyć jak będzie się zachowywała równość
| 8π | | π | |
2. tg( |
| ) = ctg( |
| ) itd. |
| 18 | | 18 | |
Potem wykorzystaj wzór tgx * ctgx = 1
6 wrz 19:24
karty do gry : | π | |
tg( |
| − x) = ctg(x) − korzystasz z tego wzoru. |
| 2 | |
6 wrz 19:26
Mariusz:
1.
cos(α+β)=cos(α)cos(β)−sin(α)sin(β)
cos(α+β)=cos(α)−cos(β)
| π | | π | |
cos(α+β)=cos(α)cos(β)−cos( |
| −α)cos( |
| −β) |
| 2 | | 2 | |
cos(α+β)=cos(α)−cos(β)
i teraz wystarczy porównać wzór
8 wrz 07:37