Ekstrema lokalne funkcji
Mario: Znalezc wszystkie ekstrema lokalne funkcji:
f(x)=43x2e1/x
6 wrz 11:02
Jerzy:
Potrafisz policzyć pochodną ?
6 wrz 11:05
6 wrz 11:07
Mario: No właśnie z tą mam problem. Teraz powinienem ja przyrównać do 0, tak?
6 wrz 11:08
Jerzy:
Tak i ustalić jak zmienia znak w punkcie zerowania.
6 wrz 11:13
Mario: Tylko nie wiem, jak rozwiązać to rozwiązać mając e...
6 wrz 11:14
kochanus_niepospolitus:
e1/x > 0 dla dowolnego x∊Df
6 wrz 11:15
6 wrz 11:15
Mario: Wybaczcie, niewiele mi to mówi, bo jeszcze nie miałem takiego przykładu...
6 wrz 11:18
Jerzy:
Pochodna sie zeruje tylko wtedy, gdzy zeruje się nawias.
Ustal jeszcze dziedzinę funkcji.
6 wrz 11:19
Mario: Dobra, poddaje się, idę siąść do podręcznika
6 wrz 11:26
Jerzy:
D = R/{0} ( dlaczego ?)
| | 1 | |
f'(x) = 0 ⇔ 2x − 1 = 0 ⇔ x = |
| |
| | 2 | |
Ponieważ pochodna zmienia w tym punkcie znak z ujemnego na dodatni, to funkcja z malejacej
przechodzi w rosnącą, czyli w tym punkcie posiada minimum lokalne.
6 wrz 11:29
kochanus_niepospolitus:
Mario ... a jakbyś rozwiązała, gdyby nie było tego e
1/x w pochodnej
6 wrz 11:31
Adamm: dodatnia liczbadowolna potęga>0
6 wrz 11:33
Jerzy:
Mario , to on.
6 wrz 11:34
Adamm: Jerzy. grałeś kiedyś w Mario?
6 wrz 11:34
Jerzy:
A na czym ta gra polega ?
6 wrz 11:36
Adamm: gra platformówka 2d
stara gra
szczerze mówiąc, to chyba każdy o niej słyszał (no, może nie te starsze osoby)
fabuła jest taka, że jesteś hydraulikiem Mario i próbujesz uratować księżniczkę z rąk jaszczura
ale nie ważne
tak się pytałem, byłem ciekaw czy starsze osoby też się trochę w grach orientują
6 wrz 11:41
Jerzy:
Teraz coś kojarzę taką grę ?
A grałeś kiedyś w ROBBO ?
6 wrz 11:43
Adamm: nie grałem
6 wrz 11:46
Jerzy:
To była gra ! ( nawiasem mówiąc autorem był młody chłopak z Polski )
Mozana było przesiedzieć cała noc przy komputerze ( i tak robiłem) i gra się nudziła.
Maskrą było to,że nie było saves i przy utracie żyć trzeba było startowac od poczatku.
6 wrz 11:50
Jerzy:
0czywiście miałem napisać: ... " i gra się nie nudziła "
6 wrz 11:51
6 wrz 11:54