Macierz
pudel i hanecka:
Poniższą macierz "przekształcić' tak,aby niezależnie od wyrazu a44,
zmieniając tylko wyrazy a11 i a43 otrzymać macierz o tym samym
wyznaczniku co pierwotnie:
3 2 0 3
−3−2 1 0
2 3 2−2
1−1 1 y
a11=3,a43=1,a44=y=3
6 wrz 09:36
Wiem:
Po prostu widzisz
3 2 0 3 167 2 0 3
−3−2 1 0 −3 −2 1 0 x 2 0
det 2 3 2−2 = det 2 3 2−2 =55 ⇒ det−3−2 1 =0 ⇒ x=167
1−1 1 3 1−1 225 3 2 3 2
6 wrz 12:32
Pytający:
A=
3 2 0 3
−3 −2 1 0
2 3 2 −2
1 −1 1 y
det(A)=70−5y
B=
a 2 0 3
−3 −2 1 0
2 3 2 −2
1 −1 b y
det(B)=−4ab−7ay+2a+27b+16y+49
Wystarczy dobrać a≠3, b≠1 takie, żeby det(A)=det(B).
det(A)=det(B)
70−5y=−4ab−7ay+2a+27b+16y+49
b(27−4a)=7ay−2a−21y+21
Zatem:
| | 27 | | 7ay−2a−21y+21 | |
a∊ℛ\{ |
| } ∧ b= |
| ⋀ y∊ℛ |
| | 4 | | 27−4a | |
∨
A po uwzględnieniu warunków a≠3, b≠1 mamy:
| | 27 | | 7ay−2a−21y+21 | | −2 | |
a∊ℛ\{3, |
| } ∧ b= |
| ⋀ y∊ℛ\{ |
| } |
| | 4 | | 27−4a | | 7 | |
∨
| | 27 | | −2 | |
a= |
| ∧ b∊ℛ\{1} ⋀ y= |
| |
| | 4 | | 7 | |
https://www.wolframalpha.com/input/?i=det+%7B%7Ba,+2,+0,+3%7D,%7B+%E2%88%923,%E2%88%922,+1,+0+%7D,%7B2,+3,+2,%E2%88%922+%7D,%7B1,%E2%88%921,+b,+y%7D%7D+where+b%3D(7ay-2a-21y%2B21)%2F(27-4a)
Przykładowo dla y=3:
a=1, b=−1
https://www.wolframalpha.com/input/?i=det+%7B%7Ba,+2,+0,+3%7D,%7B+%E2%88%923,%E2%88%922,+1,+0+%7D,%7B2,+3,+2,%E2%88%922+%7D,%7B1,%E2%88%921,+b,+y%7D%7D+where+a%3D1,+b%3D-1,+y%3D3
6 wrz 13:24
Wiem: Adamm i po co rozwiązywałeś skoro gosc sam sobie przepisał rozwiązanie pod zmienionym nickiem
6 wrz 15:51
Pytający:
6 wrz 17:41
o rany julek:
Niezdrowo "nachachmęciłeś" pytający przyjacielu
1 2 0 3 1 2 0 3
−3−2 1 0 −3−2 1 0
Zaiste bowiem det 2 3 2−2 =55 , ale np.: det2 3 2−2 =82
1−1−1 3 1−1−1 6
Czyli det zależy od a44
x 2 0
Natomiast w sytuacji gdy minor−3−2 1 jest osobliwy mamy
2 3 2
167 2 0 3 167 2 0 3
−3−2 1 0 =−3−2 1 0 =55
2 3 2−2 2 3 2−2
det 1−1 225 3 1−1225 6 Uff...Łapiesz ?Chwytasz?
7 wrz 14:04
Obywatel:
Nie warto się wysilać na rzetelne rozwiązywanie zadań skoro takie technicznie
uprzywilejowane,bezczelne bydlę,cuchnąca telewizyjno−tworkowym dygnitarstwem
odbytnica,w stosunku do "nie swoich" wtrąca tylko swoje załgane trzy grosze i
permanentnie tępe inwektywy.Wszyscy wiemy że taki stan rzeczy tj samowola
błaznów i pajaców rtv−reżymowych,czyli promocja niecywilizowanych głuptasów
to społecznie stan przejściowy aż do upadku państwa.Ale:musisz czteroręczna
małpo zdecydowanie podwyższyć poziom oraz na kolanach prosić aby póki co
tolerować te szympansie cyrki,a nie tak swobodnie i bezczelnie demonstrować
dygnitarskie maniery.Dotyczy to przedewszystkim drugiego wpisy sygnowanego
Wiem−bezczelnej "podszywki"A w ramach KL i sprawiedliwości ludowej zacznij
uczyć się liczyć: 4łapy−1łapa=?
7 wrz 14:43
Pytający:
Łapię, chwytam.
7 wrz 15:08