matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie z granicą ciągu POMOCY
Ania :
Wiedząc, że lim n→
∞
( 1+a
n
)
1
/a
n
= e, o ile lim n→
∞
a
n
=0 i a
n
≠0, dla n ∊ N
+
, oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym e:
6
1. e
n
= (1+
)
n
n
n
2. e
n
= (
)
n+1
n+1
n+3
3. e
n
= (
)
n+2
n
2
4. e
n
= (1−
)
−n
n
n
2
+1
5. e
n
= (
)
2n
2
n
2
5 wrz 23:48
Jack:
6
1. = (1+
)
(n/6)*6
= e
6
n
2. = e
−1
itd Ogolnie wykorzystaj wiedze, ze
x
lim (1 +
)
a
n
= e
x
a
n
n−>
∞
6 wrz 00:09
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick